Kallelse till ÅRSSTÄMMA 2019 med Sveriges Småsågares Riksförbund den 29 – 30 mars 2019 på Östanå nedlagda pappersbruk

Småsågarnas årsmöte 2019 går av stapeln i Göingebygden. Vi kommer att samlas för lunch på restaurang Borgen i Osby vid 12-tiden fredagen den 29 mars. Dit kan vi ta oss med tåg, bil eller buss. För den som vill flyga är det bra förbindelser mellan Arlanda och Ronneby alternativt Växjö och Kristianstad, där någon lokal förmåga kan möta upp för samåkning i bil till Osby. Vid 1300 avreser vi gemensamt till Lennart Bosrup, Bosarp i Glimåkra. Här kommer vi att få se hur Lennart sköter sin ekskog för att få fram högklassig ekstock som han sågar med en inhyrd mobil bandsåg. Att såga ek och torka plankorna utan att de spricker eller missfärgas är en konst för sig. Därför har Lennart utvecklat en tork för ändamålet. Torken är liten och därför lämplig för allehanda ändamål för småsågares virkestorkning. En del av de torkade ekplankorna gör Lennart golvträ av. Vi kommer att få se hur Lennart lagt in ekgolv med diabasinläggningar i sitt eget hem.

Som avslutning på dagen åker vi till Leif Juhlin i Snapparp, Glimåkra. Där skall vi se hur Leif byggt upp sin Laimet såg med smarta inmatnings- och utmatningsbord så att sågen lätt kan köras av en man. Leif har dessutom en historisk sågbänk i trä som drivs av en tändkulemotor, som vi möjligen kan få se i drift.

På fredagskvällen intar vi en middag på det nedlagda pappersbruket i Östanå. I denna pittoreska 1800-tals bruksmiljö kommer vi även att övernatta. Här finns 40 bäddar fördelat på såväl enkelrum som dubbelrum. I det fall rummen inte räcker till gäller först till kvarn. Övriga får övernatta i näraliggande samhällen, till exempel i Osby.

Efter att vi åtnjutit en stärkande frukost på lördagsmorgon beger vi oss till Sinclairsholms slott i närheten av Vinslöv. Friherre Johan Barnekow kommer att visa oss sin 2012 nyinstallerade bandsåg, en Zenz Z 140S. Denna såg används för att såga egendomens timmer som framförallt består av grov ekstock, men även andra ädla lövträdsstockar. En byggnad på gården har byggts om till konditioneringslager för att virket skall kunna torkas och lagras utan att det deformeras och missfärgas.

Förmiddagen avslutas med ett besök på Wanås slott konstutställning. Sedan många år har man låtit konstnärer utföra installationer i slottsparken. Där finns allt från färgglada pyramider i trä till stenhällar i betong och konstiga skogsrån.

Exkursionen avslutas med lunch på det nedlagda pappersbruket i Östanå där vi även håller årsmötet som sista punkt på tvådagarsövningen.

Kostnader inklusive moms för de olika aktiviteterna vi bjuder på:

Övernattning enkelrum med frukost  800 kr
Övernattning dubbelrum med frukost/per person 620 kr
Middag 2-rätters     285 kr
Middag 3-rätters 365 kr
Inträde konstrundan/per person    100 kr
Fika fredag eftermiddag  100 kr
Fika lördag förmiddag       100 kr

Var och en betalar själva till Östanå pappersbruk för övernattning och middag. Även fredagens lunch betalar deltagarna själva. Detta för att företagen skall kunna dra av momsen, eftersom föreningen Småsågarna inte är momsredovisningsskyldiga. Lördagens lunch, före årsmötet, bjuder föreningen på.

Anmäl ert deltagande senast den 10 mars till:

Mariana Andreasson Evald Hammarström Thomas Thörnqvist
073-230 03 73 070-669 17 85   070-508 38 39
070-639 02 13
mariana@telia.com    ekonomi@smasagarna.sethomas@xylem.se

Glöm inte att ange boendealternativ, om du vill ha 2 eller 3-rättersmiddag samt övriga aktiviteter och den förtäring du vill vara med på. Det är även viktigt att anger eventuella matallergier och om du vill vara med på lördagens lunch. Vi vill dessutom veta om du kommer med flyg eller tåg för att vi skall kunna ordna samåkning åt dig.

RSS · TrackBack

Skriv ett svar